Gyulladáscsökkentő e a kurkuma ?
Kurkuma
Az indiai sáfrány a gyömbérfélék családjába tartozó, ázsiai eredetű fűszer- és gyógynövény, közismertebb nevén kurkuma.
A kurkuma színéért, aromájáért és egészségre gyakorolt hatásaiért egyaránt a növény gyöktörzsében található kurkuminoidok, közülük is elsősorban a kurkumin felelős. Indiai, ázsiai területeken Isteni fűszerként emlegetik!
Serkenti a keringést, fájdalom és gyulladás csillapító hatású, egyben méregteleníti az egész testet. A benne található kurkumin nevű hatóanyagának köszönhetően segít eltávolítani a májból a méreganyagokat, illetve serkenti az epe termelődését.
Az indiai gyógyászatban elsősorban emésztésre ható és vértisztító,
fiatalító szer, de mondhatni univerzális gyógyszer; adják láz,
fertőzések, ízületi panaszok és májbetegségek ellen, zsíros ételek utáni
teltségérzetre, gyomorégésre, felfúvódásra, bélgörcsökre,
méregtelenítésre.
Serkenti az immunrendszeri védelmet, mivel aktiválja a
fehérvérsejtek, a limfociták közül a természetes ölősejteket (NK=Natural
Killer), amelyek a szervezetet veszélyeztető sejteket pusztítja vagy
hatástalanítja, és gátolja az immunválaszt gátló limfoicita sejtek
működését.
Gyulladásgátló, mivel gátolja a gyulladáskeltő leukotrién anyag képződését, ezért javulást hoz különböző gyulladásos betegségeknél, allergiánál, hasnyálmirigy-gyulladásnál is.emésztési zavarok, kóros epeműködés esetén.
Vízhajtó, jótékonyan hat a vese működésére, a szervezet hasznára van a vérzsírszintek normalizálásában, az erek karbantartásában, kedvező hatású a cukorbetegségre, mivel vércukorszint-csökkentő.

A kurkuma jótékony hatásai :
- Magas antioxidáns hatás mellett a kurkumin számos antioxidáns enzim aktiválásával fokozza a sejt oxidatív stressz elleni védekezését.
- A kurkumin laboratóriumi körülmények között többféle betegség, így például a diabéteszes vesekárosodás, az alkoholos májfibrózis modellkísérletében mutatott előnyös tulajdonságokat.
- Kísérleti laboratóriumi körülmények között a kurkumin hatékony gyulladáscsökkentőnek bizonyult, ugyanis több ponton is befolyásolta a gyulladás kórélettani folyamataiban játszó különböző jelző és szabályozó anyagok működését.
- Állatkísérletekben egyes fehérvérsejtek és gliasejtek aktivitásának csökkentésével az idegszövet gyulladását gátolta, és javította az idegsejtek túlélését.
- További állatkísérletekben gátolta a kémiailag előidézett szájüregi, gyomor-, máj-, illetve vastagbélrákok kialakulását. Hasonló eredményeket kaptak egyes daganatképződésre genetikailag hajlamossá tett egértörzsekben. Bár az állatkísérletek ígéretesek, emberre vonatkozóan egyelőre nagyon kevés adat áll rendelkezésre. Egy kis létszámú klinikai vizsgálatban a kurkumin csökkentette a vastagbélben található rákmegelőző elváltozások számát.
- Egy kettős vak, placebomkontrollált vizsgálatban a résztvevők véletlenszerű csoportosításban kilenc hónapig kurkuminoidokat, illetve placebót kaptak
Azoknál, akik kurkuminoidokat kaptak, nem alakult ki a cukorbetegség, míg a placebóval kezelt betegek 16%-a diabéteszessé vált. Ezen túlmenően a kurkumin csökkentette az inzulinrezisztenciát, javította a glukóz toleranciát és a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeinek működését.
- Egy másik placebokontrollált kettős vak vizsgálatban 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegekben csökkentette a hemoglobin A1c értékét, az éhgyomorral mért vércukorszintet, a vérzsírok és a koleszterin szintjét.
- Más klinikai vizsgálatok szerint cukorbetegeknél a kurkumin javítja az erek falának működését és csökkenti a diabéteszes vesekárosodást.
Bár laboratóriumi körülmények között a kurkumin bizonyította gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatását, egyelőre csak kevés klinikai vizsgálati adattal rendelkezünk